ChatGPT i SEO

NOVI IZAZOVI U SEO INDUSTRIJI - SEZONA 2023 / 2014

ChatGPT OPTIMIZED LANGUAGE


NOVI GOOGLE?  KAKO SADA raditi SEO? NOVI DANI za OPTIMIZACIJU PRETRAGE?


PREDRAG PETROVIC

DA LI JE ISTINA DA SE POJAVILA OPET NOVA ALTERNATIVA ZA GOOGLE?

OVAJ PUT  STVARI DELUJU OZBILJNO.

Kako bi ChatGPT mogao poremetiti Google Search usluge i promeniti SEO zauvek

Kako se svet tehnologije razvijao, važnost pretraživača poput Googlea samo je nastavila da raste. Googleov algoritmi pretraživanja neki su od najnaprednijih na svetu, a dominacija kompanije u industriji pretraživanja dovela je Google u sve domove širom planete .


Međutim, nova tehnologija koja se zove ChatGPT ima potencijal da poremeti dominaciju koju je uspostavio GOOGLE u industriji pretraživanja i promeni način razmišljanja o optimizaciji pretraživača (SEO) zauvek.


ChatGPT je veliki model koji se razvija pomoću iste tehnike kao GPT-3, ali sa fokusom na govorni jezik. To znači da je visoko kvalifikovan u razumijevanju i stvaranju prirodnog teksta, što ga čini idealnim za aplikacije kao što su chatbot i glasovni (voice) asistenti.


Jedna od ključnih prednosti ChatGPT-a je njegova sposobnost razumevanja i sposobnost davanja odgovora na širok spektar prirodnih jezičnih upita. To mu omogućava da pruži precizne i relevantne odgovore na složena pitanja, baš kao što to čini i Google.


Još jedna prednost ChatGPT je njegova sposobnost učenja i prilagođavanja različitim razgovorima i raznim kontekstima. To znači da može pružiti personalizirane odgovore koji su prilagođeni svakom korisniku, čineći ga inkluzivnim i efikasnijim od tradicionalnih chatbotova.


Pored toga, ChatGpt je vrlo skalabilan i može se lako integrirati u različite aplikacije i platforme. To ga čini moćnim alatom za programere i preduzeća koja žele izgraditi napredne konverzacijske AI sisteme.


Jedan potencijalni način kako se ChatGpt može koristiti kao alternativa Google pretraživanju je integrirajući je u konverzacijski AI sistem koji može razumjeti prirodne jezičke upita i pružiti relevantne i tačne odgovore. Na primer, korisnik bi mogao postaviti pitanje na prirodnom jeziku, a ChatGpt bi mogao koristiti svoje sposobnosti za obradu jezika za generiranje odgovora koji pružaju informacije koje korisnik traži.


To bi imalo veliki uticaj na industriju pretraživanja i način na koji se pristupa SEO problematici. Tradicionalno, SEO expert radi optimizaciju web stranica i sadržaja za određene ključne riječi i nalazi najbolje izraze kako bi se pozicionirao visoko na stranicama Googlea rezultata pretraživanja.


Međutim, sa ovim novim sistemom, fokus bi se prebacio iz optimizacije ključne riječi za pružanje relevantnih i tačnih odgovora na prirodne jezičke upite. To bi zahtijevalo poduzeća da u osnovi promijene način na koji se pristupaju SEO-u, prioritet stvaranju visokokvalitetnih, informativnih sadržaja koji su prilagođeni potrebama i interesima njihove ciljne publike.


Pored toga, upotreba ChatGPT bi promenila način na koji korisnici komuniciraju sa pretraživačima. Umesto da kucate određene ključne reči i fraze, korisnici bi mogli jednostavno postaviti pitanja na prirodnom jeziku i dobiti relevantne i tačne odgovore od ChatGPT-a. To bi proces pretraživanja učinilo intuitivnijim i najprikladnijim, potencijalno do kojih bi među korisnicima doveo do većeg nivoa angažovanja i naravno, satisfakcije.


Sveukupno, pojava ChatGpta ima potencijal da poremeti sada vec tradicionalnu pretragu i promeni način na koji se pristupa svemu u SEO industriji. Iako još nije jasno, koliko brzo će ova tehnologija biti usvojena, verovatno će imati veliki utjecaj na optimizaciju sajtova i SEO industriju u narednim godinama.

INTERLINKED MARKETING SEO SRBIJA